Vet du att du kan bli partner med ?

Alla som har egna hemsidor eller bloggar kan idag mycket enkelt bli partner med ett av världens största företag, Google! Det är enkelt att ansluta sig till Google Adsense helt utan kostnad och sedan tjänar du förhoppningsvis en hel del. Har du fler aktiva webbsajter anmäler du även dessa på samma konto när du blivit godkänd. Jag är helt säker på att de flesta som ansluter sig blir förvånade över hur mycket de tjänar på att vara partner med Google, jämfört med liknande partnerprogram. Jag tycker att alla som har egna hemsidor bör och ska bli partner med Google och använda Adsensereklam på sina hemsidor!


Google Adsense

1. Google Adsense for content
Google Adsense är ett helt fantastiskt program som består av flera olika delar. Med Google Adsense for content lägger du in annonslänkar i valfria storlekar på din hemsida och Google anpassar sedan automatiskt reklamen efter innehållet på dina hemsidor, dvs letar efter vissa ord i texten och anpassar annonserna efter detta. Det gör att reklamen alltid riktar in sig på annonser som är relevanta för besökarna och med säkerhet ökar deras benägenhet att klicka på länken och det blir även olika annonser som visas varje gång. Se ett exempel nedan

Det är per klick på annonserna du får ersättning, besökaren behöver alltså inte gå vidare och köpa någonting. Hur mycket som betalas per klick varierar väldigt mycket och det är uppgifter som Google inte lämnar ut. Nedan ser du ännu ett exempel på hur en annons för Google Adsense for content ser ut och fungerar. Annonsen anpassar sig alltså efter ord som hittas i denna artikel. Du kan välja helt valfria färger för bakgrund, text och länkar så att annonserna helt kan integreras med din hemsida.

Du kan även lägga upp s k länkenheter med Google Adsense for content och då blir det annonsgrupper som visas och man får klicka sig vidare till annonserna via grupplänken. Du får inte betalt för klick på länkenheten utan enbart när någon sedan klickar sig vidare via annonserna som visas.


2. Google Adsense for search
Det andra sättet att tjäna pengar med Adsense är att genom Google Adsense for search lägga in Google-sökrutor på dina hemsidor. Besökaren kan välja att söka antingen på hela nätet eller bara på din egen hemsida! Google erbjuder nu även sidanpassad sökning, vilket innebär att Google efterhand lär sig vad din hemsida handlar om och anpassar sökresultaten efter innehållet på din sida. Även dessa sökrutor utformar du helt efter din egen webbsida när det gäller färgsättning och liknande och du kan t o m få med din egen logotyp i sökrutan. Du får inget betalt bara för att någon använder din sökruta, utan endast om någon efter sökningen klickar på de s k sponsrade länkarna som finns längst upp eller till höger på resultatsidorna. Nedan ser du ett exempel på en sådan sökruta.

Google
 
Web www.jimlos.se


3. Google AdSense for Feeds
Information kommer...


4. Google AdSense for Mobile Content
Information kommer...


5. Google hänvisningar
Ett tredje sätt att tjäna pengar från Google var tidigare genom s k hänvisningar. Den vanligaste hänvisningen var att man värvade andra webbsajter att ansluta sig till Google Adsense och man kunde sedan tjäna pengar när eller om den nya partnern tjänat in ett visst belopp. Det fanns tidigare även möjlighet att tjäna pengar via hänvisningar till Google Adwords, Mozilla Firefox och Google Picasa.

Dock har Google nu sedan september 2008 helt tagit bort hänvisningar.


Så här får du utbetalningarna från Google
Utbetalningarna från Google Adsense görs månadsvis under förutsättning att du når motsvarande minst 700 kronor per månad, annars görs betalningen efter den månad när det finns minst 700 kronor på kontot. För oss i Sverige sker utbetalning i svenska kronor och enklast till det bankkonto du registrerar på ditt Google Adsense-konto. Det är mycket lätt att ansluta ditt konto och Google skickar då direkt en mindre summa pengar till ditt bankkonto och du ska sedan logga in och bekräfta summan när du ser den på ditt konto. Som påminnelse får även ett brev från Bankgirot via Googles partner på Irland med summans storlek så att du inte behöver riskera att missa betalningen. För att kontot sedan helt ska aktiveras får du en pin-kod via brev från Googles huvudkontor i USA och när du loggar in med den koden aktiveras ditt konto för utbetalning och du får sedan förhoppningsvis utbetalningar en gång i månaden. Utbetalningarna sker i svenska kronor till gällande valutakurs mot dollarn. Du kan registrera ditt konto hos Google både som företag och som privatperson. Om du vill kan du få betalt via check och du kan även spara utbetalningar ifall du inte vill ha betalt så ofta som en gång i månaden.


Google AdWords

Annonsera själv med Google AdWords
Annonserna som visas på din sida i Google AdSense kommer från Google AdWords där annonsörer enkelt skapar sina egna annonser och väljer och köper sökord för att annonserna ska visas på webbsidor som är anslutna. Priset för annonserna varierar kraftigt beroende på hur attraktiva sökorden annonserna är. Annonsörerna betalar endast när någon klickar på annonserna som visas och du bestämmer själv hur mycket dina annonser maximalt får kosta per dag.

Många som har hemsidor kombinerar AdSense och AdWords genom att lägga upp "kampanjer" som styr besökare till webbsidorna med förhoppningen att fler besökare leder till fler klick på länkarna så att detta ger större inkomst från AdSense än utgifterna för AdWords kostade! Det är onekligen en intressant kombination som många tydligen lyckats med. Detta innebär en "win-win" situation för alla inblandade. Hur inkomstfördelningen mellan Google och deras anslutna partners via AsSense är finns inga officiella uppgifter på men troligen är det 50-50 eller med en liten övervikt till Google. I vilket fall som helst så tjänar ju alla inblandade på detta briljanta affärskoncept. Google tjänar på det som annonsörerna i AdWords betalar och delar med sig till oss som använder AdSense på våra hemsidor och förmodligen tjänar annonsörerna i AdWords också så att de är nöjda när de får fler besökare och fler tjänster säljs via deras hemsidor. Då fortsätter de givetvis med sin annonsering via AdWords och Google och vi som är anslutna som partners tjänar ännu mer.

Lars-Olov Stenborg


Har du frågor kring det jag skrivit om Google AdSense och Google AdWords ovan eller om du vill ha hjälp med att lägga in AdSense på dina egna hemsidor får du mycket gärna höra av dig till info@jimlos.se så lovar jag att får du ett snabbt svar!

 Söker du efter webbhotell kan du på denna länk vår test av olika svenska webbhotell!